MERDC Kamuflajı

 MERDC Kamuflaj Rehberi


Bildiğimiz gibi 2. Dünya Savaşı ve yakın tarihlerde Amerikan araçlarını boyamak çok kolay. Olive drab ile modülasyon yapmak yeterli. Peki Soğuk Savaş yıllarında hangi boyaları ve kamuflaj paternlerini kullanmak gerekiyor? Bu makalede Soğuk Savaş ve sonrasında Amerikalıların kullandığı kamuflaj paternlerini anlatmayı planlıyorum. 


Bu makalede farklı kamuflaj şemalarını işleyecek olsak da ana konu olarak MERDC (Mobility Equipment Research and Development Center) kamuflaj şemasını anlatmayı planlıyorum.


MERDC 

1972 yılında Amerikalılar araçlar, askerler ve ekipmanlar üzerinde kamuflaj çalışmaları yapmaya başladılar. Bu tarihe kadar araçlar monoton tek renk olive drab ile boyanmaktaydı. 


Bu denemelerin amacı çıplak gözle bakıldığında düşman tarafından tanınması zor olan, küçük askeri birlikler tarafından dahi rahatça uygulanabilir, gelişmiş tespit metotlarıyla dahi zor tanınan basit bir kamuflaj paterni oluşturmaktı.


Çalışmalar sonuçlandığında amaçlardan iki tanesine ulaşılmıştı. Bulunan metot o zamanlarda kullanılmaya başlayan IR [Infrared] teknolojisi tarafından daha rahat tanınabiliyordu. Fakat çıplak gözle bakıldığında 800 metre ve üzerinde mesafelerden tanınmasının daha zor olduğu tespit edilmişti.


MERDC Uygulaması

1975 yılında MERDC kamuflajı üzerine çalışmalar tamamlandı. Çalışmalar sonunda 4 renkli kamuflaj paterni tercih edildi. Teknik Kılavuz 5-200 “Kamuflaj Boyama Paterni” [Technical manual 5-200 "Camouflage Pattern Painting"] bu tarihte yayınlandı. Bu kılavuzda boyaların araçlar üzerinde hangi şemada kullanılacağı kodlanarak anlatılıyordu.


Boyama esnasında yapılan uygulamanın şemada yer alan talimatlarla tamamen aynı olması ve en fazla 2 inç kayması gerekiyordu.


Şemalar o an kullanımda olan her araç için ayrı ayrı hazırlanmıştı. 4 renkten seçilen ilk 2 tanesi aracın %45’erlik bölümünü kaplarken, kalan 2 renk de %5’erini kaplamalıydı.


Farklı mevsim ve doğa şartlarında kullanılmak üzere 8 renk kombinasyonu oluşturulmuştu:


Yeşil Kış: 
Orman yeşili [Forest Green], Kır Kahvesi [Field Drab], Kum [Sand] ve Siyah [Black]


Yeşil Yaz: 
Orman yeşili [Forest Green], Açık yeşil [Light Green], Kum [Sand] ve Siyah [Black]


Tropikal: 
Orman yeşili [Forest Green], Koyu yeşil [Dark Green], Açık yeşil [Light Green] ve Siyah [Black]


Kar, Ilıman Açık Alan: 
Beyaz [White], Kır Kahvesi [Field Drab], Kum [Sand] ve Siyah [Black]


Kar, Ilıman Ağaçlık Alan: 
Orman yeşili [Forest Green], Beyaz [White], Kum [Sand] ve Siyah [Black]


Arktik: 
Beyaz [White]


Gri Çöl: 
Kum [Sand], Kır Kahvesi [Field Drab], Toprak Sarısı [Earth Yellow] ve Siyah [Black]


Kızıl Çöl: 
Toprak Kızılı [Earth Red], Toprak Sarısı [Earth Yellow], Kum [Sand] ve Siyah [Black]





MERDC Boyama Metotları

Fırça ile Keskin Sınırlı: Bu en etkisiz metot olarak kabul ediliyordu. Normalde kullanılmayan bu metot eğer elde boya tabancası v.b. ekipman yoksa tercih ediliyordu.

Boya Tabancası ile Belirsiz Sınırlı: Bu tercih edilen yöntemdi ve kamuflaj uygulamasında en etkin yöntem olarak kabul ediliyordu.

Belirsiz Sınırlı Ana Renkler ve Keskin Sınırlı İkincil Renkler: Bu yöntemde önce ana renkler boya tabancası ile uygulanırken sonrasında ikincil renkler fırça ile boyanıyordu. Bu yöntem bulunulan coğrafya ile mükemmel uyum sağlarken bunun yanında boya tabancasını da boşa çıkarıp diğer araçların boyanmasını da hızlandırıyordu.


Genelde alanda görev yapan birimler kullanılan 3. Rengi silerek tamamen siyah renkle kaplayıp siyah alanı %10’a çıkartırlardı.

MASSTER / 7. Ordu Şeması

MERDC kamuflajı için çalışmalar yapılırken aynı zamanda Almanya'da bulunan 7. Ordu 4 renkli kamuflaj boyasından oluşan MASSTER isimli bir şema üzerinde çalışıyordu.


MASSTER Kamuflaj: 
Bej [Beige], Pas Kahverengi [Rust Brown] ve Orman Yeşili [Forest Green] ve Siyah [Black]





MASSTER şeması ana boya olarak Bej [Beige] rengi kullanırken üzerine Pas Kahverengi [Rust Brown] ve Orman Yeşili [Forest Green] ile karmaşık şekiller çiziliyordu. Son olarak Siyah [Black] ile de ufak çizimler yapılıyordu.


Bu şema hakkında ayrıntılı bilgi bulmak neredeyse imkansız. MERDC gibi kullanımda olan her araç için belirlenmiş kamuflaj şemaları mevcuttur. Tüm kamuflaj paternlerinin nereye yerleşeceği bellidir. Fakat 7. ordu araçları hiç bir zaman tam olarak bu şemalara bağlı kalınarak boyanmamıştır.


MASSTER kamuflaj şeması renk olarak oldukça açık renkli kalıyordu. Bu nedenle MERDC kadar etkin bulunmadı ve kullanımdan kaldırıldı. Fakat her ne kadar MERDC kamuflajı 7. Ordu tarafından kullanılmaya başlanılsa da eski araçlar MASSTER ile boyalı halde bırakıldı. Bu nedenle 1980'li yıllara kadar MASSTER ile boyanmış araçlara hala rastlanabiliyordu.

Orman Yeşili Kamuflaj

Kronolojik olarak MERDC kamuflajından NATO kamuflajına geçiş döneminde bazı araçlar tamamen Orman Yeşili [Forest Green] renginde boyanmıştır.


Orman Yeşili Kamuflaj: 
Orman Yeşili [Forest Green]






Burada amaç NATO kamuflajı için zemin yaratmaktır. MERDC kamuflajlı araçları NATO kamuflajına çevirmeden önce araçlar orman yeşiline boyanmış, bir süre sonra ise üzerine diğer renkler eklenerek NATO kamuflajına çevrilmiştir. Bazı araçlar tekrar boyanmadan orman yeşili boyalı bırakılmıştır.


NATO Kamuflajı

1984 yılında Amerikan Ordusu 80li yıllarda NATO ülkeleri tarafından kullanılmaya başlayan 3 renkli kamuflaj paternini uygulamayı kabul etti.


NATO Kamuflajı: 
Yeşil [Medium Green], Kızıl Kahverengi [Red Brown] ve Siyah [Ligthened Black]





Her ne kadar MERDC etkin bir kamuflaj paterni olsa da bir savaş esnasında düşman için hangi NATO ülkesinin ordusu veya araçları ile savaştıklarını tespit etmek farklı kamuflaj paternleri nedeniyle çok kolay olacaktı. Bunu engellemek için ortak bir kamuflaj şeması geliştirildi.


Önceki şemaların aksine NATO şemasında kullanılan boyaların içerisine kimyasal silahlarda bulunan zararlı kimyasalları etkisiz hale getirecek maddeler eklenmişti. Bu maddeler boya yapan kişilere zararlı etki yapabileceğinden sadece fabrikalarda veya özel boya atölyelerinde boyanmasına izin vardı. Alanda bulunan birlikler tarafından boya yapılması yasaktı.


NATO kamuflajında da kullanılan araçlar için hazırlanmış şemalar mevcuttu. Bu şemalara göre Yeşil [Medium Green], Kızıl Kahverengi [Red Brown] ve Siyah [Ligthened Black] renkler boya tabancası ile araçlara uygulanır ve kamuflaj her zaman yumuşak sınırlara sahiptir.

MERDC Kamuflaj Renkleri

MERDC kamuflaj sistemi her araç için farklı patern içerir ve 12 farklı renk kullanır. Hangi paternin ve renklerin kullanılacağına araçların görev yapacağı bölgenin iklim ve bitkisel yapısına göre karar verilir. Eğer mevsim değişirse veya aracın görev yaptığı birlik farklı bir bölgeye gönderilirse şema hemen bir veya iki rengin değiştirilmesi ile yeni bölgeye uyarlanabilir.

Örneğin eğer araç baskın renk olarak koyu yeşil ve kahverengi kullanan kış şemasına göre boyandıysa kar yağışı ile beraber kahverengi rengin beyaza boyanması ile Kar şemasına geçilebilirdi. Aslında farklı ortamlara uyarlanması çok kolay olan bu kamuflaj paterni hiç bir zaman istenildiği gibi kullanılmamış ve araçlar bir paterne boyanıp servis hayatı boyunca o renklerde kullanılmışlardır.

MERDC ile boyanmış araçlarda keskin çizgiler de belirsiz çizgiler de görülebilir. Ama genel olarak araçlarda belirsiz çizgiler kullanıldığı görülmektedir. Bunun nedeni boyama yapanların püskürterek boyadıktan sonra kenarları düzeltmekle uğraşmak istememesidir.

MERDC Renkleri


Yukarıdaki tabloda MERDC renklerini denk geldikleri Federal Standard 595a numara sistemi rakamları ve farklı marka boyalarda hangi renklere denk geldiklerini görebilirsiniz. Tabloda yer alan tüm boyalar mat boyalardır.

MERDC Renk Kombinasyonları

Aşağıda yer alan renk kombinasyonlarında ilk 2 renkten %45, son 2 renkten ise %5 oranında kullanılır. Bu şemalar kesin olarak kullanılması gereken oranı belirtir ve bunları boyama esnasında gelişi güzel değiştiremezsiniz. Bunun yanında boyama yapan askerler genel olarak bu katı kurallara uymamışlar ve kendilerine göre oranları çok fazla miktarda değiştirmişlerdir.

Eğer listeye bakarsanız 12 renkten tamamının kullanılmadığını görürsünüz. Bunun nedeni 3. sıradaki rengin görev yapılan bölgedeki toprak rengine göre değiştirilebilmesidir.

Yeşil Kış:
 Orman yeşili [Forest Green]
 Kır Kahvesi [Field Drab]
 Kum [Sand]
 Siyah [Black]

Yeşil Yaz:
 Orman yeşili [Forest Green]
 Açık yeşil [Light Green]
 Kum [Sand]
 Siyah [Black]

Tropikal:
 Orman yeşili [Forest Green]
 Koyu yeşil [Dark Green]
 Açık yeşil [Light Green]
 Siyah [Black]

Kar, Ilıman Açık Alan:
 Beyaz [White]
 Kır Kahvesi [Field Drab]
 Kum [Sand]
 Siyah [Black]

Kar, Ilıman Ağaçlık Alan:
 Orman yeşili [Forest Green]
 Beyaz [White]
 Kum [Sand]
 Siyah [Black]

Arktik:
 Beyaz [White]

Gri Çöl:
 Kum [Sand]
 Kır Kahvesi [Field Drab]
 Toprak Sarısı [Earth Yellow]
 Siyah [Black]

Kızıl Çöl:
 Toprak Kızılı [Earth Red]
 Toprak Sarısı [Earth Yellow]
 Kum [Sand]
 Siyah [Black]

MERDC Kamuflaj Paternleri

Yeşil Kış:


Yeşil Yaz: 


Tropikal: 


Kar, Ilıman Açık Alan: 


Kar, Ilıman Ağaçlık Alan: 


Arktik: 


Gri Çöl: 


Kızıl Çöl: 


MERDC Kamuflaj Paternleri

LVTP7; Kar, Ilıman Ağaçlık Alan Şeması


MIM-72 Chaparral; Gri Çöl Şeması


M1 Abrams; Yeşil Yaz Şeması


M60A1 ve AAV7; Yeşil Kış Şeması


AAVP-7A1; Tropikal Şema


M113, Kızıl Çöl Şeması


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder