30 Kasım 2022

Panzer Kampfwagen II Ausf. J I Ark Models I 1/35


Ark Models'in tip olarak birbirine benzeyen iki tank kiti elime geçmişti. Sırayla ikisini de yapayım diye karar verdim. Panzer 1 Ausf F ve Panzer 2 Ausf J tanklarının kitlerini incelediğimde aslında kaliteleri çok hoşuma gitmedi. Yine de 2J modelinin birleştirmesiyle işe başladım.


Aracı kutudan çıktığı haline yakın bitirmek istedim ve çok belirgin eklemeler yapmadım. Kitin uyumu o kadar kötüydü ki bazı yerlerine kaba kuvvet uygulayarak oturtmam gerekti. Özellikle sağ ön çamurluk yerine ne yaptıysam oturmadı. Eğip bükerek yerine oturtabildiğim kadarıyla monte ettim.


Palet baklalarıyla tekerleklerin oturması da berbattı. Çer dişlisinin paletlere oturan çıkıntılarını tamamen kazımak zorunda kaldım. Paletlerin yapımı nefis terbiyesi gibiydi. Genel birleştirmesi bitince aklımdaki eklemelere geçtim. Tankın taretinde yer alan makineli tüfeği intraket plastikleriyle değiştirdim. Yine taret arkasına toplanmış bir yatak yerleştirdim.


Aracın paletlerinden artan baklalardan ön tarafa ekstra koruma yaptım ve bu palet baklalarını gövdeye kola kutusundan kestiğim levhayla birleştirdim. Referans resimlerden gördüğüm benzin bidonlarının etrafına yine kola kutusundan koruma yapıp sol ön çamurluğa yerleştirdim. Yine arka tarafa bir kova ekledim. Birleştirme aşaması bitince modeli Tamiya 87042 Surface Primer L-Gray ürününü kullanarak gri renkte astarladım.


Astarın kurumasından sonra modeli Mission Models MMP-011 RAL 7028 Dunkelgelb boyasını kullanarak Alman sarısına boyadım. Tek renk monotonluğunu bozmak için Mission Models MMP-001 White boyasını kullanarak ana rengi açtım ve modele uyguladım. Biraz fazla sıvı attığım için modelin ön kısmı aktı. Bu bölümü zımparalayıp tekrardan boyamak zorunda kaldım.


Aracın ana boyası bitince her zaman olduğu gibi detayları boyamaya geçtim. Modelin paletlerini boyamak için pas rengini seçtim ve Vallejo Panzer Aces 70302 Dark Rust boyasını boyamada kullandım. Yine egzozları aynı ürünü kullanarak pas renginde boyadım.


Modelin üzerindeki aletlerin metal kısımlarını, ön ve arkada yer alan palet baklalarını, kovayı, tekerleklerin kauçuk kısımlarını, benzin bidonlarını ve taretteki makineli tüfekleri Revell Aqua Color 36109 Anthracite boyasıyla koyu gri-siyah benzeri renkte boyadım. Metalik boyadığım kısımların üzerine Vallejo Model Air 71065 Steel renginde kuru fırçalama yaptım.


Gövde üzerindeki aletlerin tahta bölümleri için Vallejo Model Air 71077 Wood boyasını kullanmayı tercih ettim. Taretin arkasında yer alan  battaniyeyi Vallejo Panzer Aces 70314 Canvas ürünüyle boyadım. Hem battaniye hem de tahta kısımların doğal durması için üzerlerine Vallejo Model Air 71132 Aged White boyasıyla kuru fırçalama yaptım.


Son olarak aracın üzerinde yer alan yangın söndürme tüpünü ve arkadaki sinyal lambalarını Vallejo Model Color 70957 Flat Red renginde boyadım. Bu aşamada yedek paletlerin rengi bana çok gerçekçi gelmedi. Ben de Vallejo Model Air 71069 Rust, Vallejo Panzer Aces 70303 Yellowish Rust ürünlerini bol suyla karıştırarak palet baklalarına yıkama yaptım. Fakat bu uygulamayı abartmışım ve tankın arka tarafı tamamen pas lekesine dönüştü.


Pas rengi yıkama yaptığım boyalara Vallejo Model Air 71129 Light Rust boyasından da ekledim ve paletlere de yıkama uyguladım. Aracın arkasına bulaştırdığım pas lekelerini yok edemeyince saklamaya karar verdim. Bu amaçla AK Interactive AK711 Chipping Color ürünüyle pas bulaşı olan bölgelere sünger kullanarak aşındırma yaptım. Aynı uygulamayı aracın genelinde aşınması gerektiğini düşündüğüm yerlere de uyguladım.


Model üzerinde yaptığım tüm boyama işlemleri bitince tankı Vallejo 26517 Gloss Acrylic Varnish ürünüyle parlak vernikledim. Araç üzerinde kutudan çıkan dekalleri kullanmayı tercih ettim. Dekalleri modele uygulamadan önce Tamiya 87102 Mark Fit solüsyonunu boya üzerine uyguladım. Dekalleri yapıştırdıktan sonra da aynı solüsyonu dekale sürdüm. Dekallerin kurumasından sonra tekrardan modele parlak vernik uyguladım.


Dekal aşamasının bitişiyle beraber yağlı boya aşamasına geçtim. Öncelikle modele filtre uygulaması yaptım. Bu amaçla Winsor&Newton ürünlerini kullandım. Modele ilk olarak beyaz filtreyi Winton Titanium White boyasıyla yaptım. Sonrasında filtre uygulamasına Winton Burnt Sienna ürünüyle devam ettim. Son olarak da Winsor Chrome Yellow Hue boyasını kullanarak modele sarı filtre yaptım ve bu aşamayı sonlandırdım. 


Filtre uygulaması sonrasında modele yıkama yapmaya geçtim. Bu amaçla hem yağlı boyalar, hem de hazır ürünler kullandım. Modelin genel yıkaması için Winton Raw Umber boyasını kullandım. Noktasal yıkama yapmak amacıyla Humbrol AV0201 Black Wash solüsyonunu kullandım. Taret arkasındaki battaniyeyi de bu solüsyonla yıkadım. Yıkama bitince kalan fazlalıkları terebentin batırılmış fırçayla aldım.
 

Genel ve noktasal yıkama bittiğinde Tamiya Panel Line Accent Color 87131 Black solüsyonuyla ızgara aralarına siyah yıkama uyguladım. Sonrasında gövde üzerindeki malzemelere Tamiya Panel Line Accent Color 87140 Dark Brown ürünüyle koyu kahverengi yıkama yaptım. Son olarak AK Interactive AK083 Track Wash solüsyonuyla paletleri ve gövde üzerindeki palet baklalarını yıkadım.


Modelin yıkama süreci bittikten sonra kurumasını bekledim. Eskitme aşaması öncesinde tanka uyguladığım işlemleri korumak amacıyla modeli Vallejo 26518 Matt Acrylic Varnish ürününü kullanarak mat vernikledim. Mat vernik sonrası tankın renk tonu yerine oturdu. Ama ayarı kaçırırsanız mat vernik sonrasında modelin oyuncağa dönmesi tehlikesi de her zaman var.


Eskitme aşamasına paletler ve yan yüzeylerle başladım. Vallejo 73121 Desert Dust pigmentini terebentinle karıştırarak paletlere ve yol tekerlerine uyguladım. Bu karışımı çamurluklara da bir miktar bulaştırdım. Sonrasında terebentinle ıslatılmış fırça yardımıyla uyguladığım pigmentleri sabitledim.


Egzoz ucuna ve ızgara üstlerine Humbrol Weathering Powder AV0004 Smoke ürünüyle is görünümü vermeye çalıştım. Yine egzoza Vallejo Pigments Art.73194 Rust&Corrosion Set içinden çıkan pigmentleri bol miktarda uyguladım. Aynı setten çıkan pigmentleri ön ve arkada yer alan palet baklalarına da uyguladım.


Standart Alman çizimi bir tank olduğundan model geniş ve düz yüzeylere sahipti ve bu yüzeylere bir çok koyu-açık renk pigmenti karıştırarak sürdükten sonra tekerlekler, çamurluklar ve paletlere AK Interactive AK4062 Light Dust Deposit solüsyonuyla yıkama yaptım. Aracın yere yakın olup toz toprağa temas eden kısımlarına Winsor Raw Umber boyasını terebentinle karıştırarak yıkama yapmaya çalıştım.


Modelin düz yüzeylerine hareket katmak için AK Interactive AK012 Streaking Grime solüsyonuyla akıntılar yaptım. Daha önce yaptığım modellerde akıntılar çok belirgin olduğu için bu modelde iyice izleri yok etmeye dikkat ettim.


Aracın gövde ve taretinin üst yüzeylerini her zaman yaptığım gibi Vallejo 73119 European Earth Pigment ürününü çok az miktarda fırçaya alarak tozlandırdım. Üst kısımlara bu uygulamayı yapmazsak eskitme göze gerçekçi gözükmüyor. 


Modeli bitirirken tankı plastik yapıdan uzaklaştırmak ve metalik bir görünüm vermek için kurşun kalem kullanarak köşe kısımları çizdim ve tüm yüzeylere grafiti kalemi sürttüm. Sonrasında aracı bitirdim ve vitrine kaldırdım. Modelin bitişi sonrasında kardeşi 1F tankını yapmaya geçtim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder