26 Eylül 2022

Autoblinda AB 43 I Italeri I 1/48


Daha önce 1/48 tank maketleri yapmış olsam da hiç tekerlekli araç yapmamıştım. Aslında herhangi bir ölçekte çok fazla tekerlekli araç tecrübem olmadı. Sanırım sadece 1/72 boyutunda otobüs yapmıştım daha önce. Italeri marka 1/48 boyutunda Auyoblinda AB 43 kiti elime nasıl olduğunu hatırlamadığım bir şekilde geçti. Ben de bu kiti yapmaya karar verdim.


Öncelikle birleştirme aşaması çok zorlamadı. Tekerlekler dışında tüm aksamı birleştirdim. Tekerlekli araçların alt aksamları daha fazla parça içeriyor. Ama buna rağmen bana zorluk çıkartmadı. 


Aracı birleştirirken ön ve arkada yer alan pencere kapakları yerlerine oturmadılar. Acaba açık mı bırakmak gerekiyordu bilemedim. Onun dışında dikkatimi çeken bir konu veya sorun olmadı.


Birleştirme aşaması bitince aracı beyaz renkle astarladım. Üzerinde daha kolay oynama yapabilirim diye düşünerek gri renkten vazgeçip beyaz kullandım. Yine boyama esnasında güzel gözükür diye düşünerek siyah renkle ön gölgeleme yaptım.


Tekerleklerin jant kısımlarının üzerinde daha koyu renk tercih ettim. Jantın kollarınıysa daha açık renk boyarım diye düşünüyordum. Ama kullandığım boya tabancası bunu yapmaya uygun olmadığından bozguna uğradım ve jantlar koyu renkte kaldılar.


Aracı İtalyan polis aracı yapmayı düşündüğümden kırmızı renkte boyamam gerekiyordu. Bunun için Vallejo Flat Red rengini aldım. Bu şekilde ayarlarım diye düşünürken kırmızı renk benim aklımı oynatmama neden oldu.


Rengi açmak için beyaz eklediğimde pembe oldu. Sarı renkle açayım dedim. Bu sefer de renk turuncuya döndü. Daha koyu olsun dedim siyah ekledim. Siyah ekledikten sonra da çok güzel bir kahverengi elde ettim. Anladım ki kırmızı renk üzerinde oynama yapmak imkansız.


Ben de farklı tonda bir çok kırmızı boya aldım. Koyu olanlarla koyu olmasını istediğim yerleri, açık olanlar da açık olacak yerleri boyadım ve sorun çözülmüş oldu. Siz de kırmızı tonlarda bir araç yapacaksanız dediğimi yapmayı unutmayın. Yoksa sizin de akıl sağlığınız bozulur.


Renk sorununu çözümledikten sonra sıra jantlara geldi. Ön gölgeleme yapmaya çalışırken yaptığım hataları tekrar etmedim ve önce koyu kırmızı renkle jantları boyadım. Jant kollarına da açık renkte kırmızı boya püskürttüm. Bu şekilde doğru tonlamayı da bulmuş oldum.


Aracın tekerlekleri için Vallejo Tyre Black rengini satın aldım. Bu renk yerine antrasit kullanmayı düşünmüştüm. Ama iyi ki de yapmamışım. Tyre black gerçekten de tam olarak tekerleklere uydu.


Tankın üzerinde çok fazla detay olmadığından boyama konusunda da sıkıntı çekmedim. Yanda yer alan anten telini antrasit renkte boyadım. Arkada yer alan makine tüfeği önce antrasit renkte boyadım, sonrasında da metalik kuru fırçalama yaptım. Arkada yer alan eksozu da pas renginde boyadım ve boyama aşamasını bitirdim.


Boyama aşamasından sonra klasik olarak parlak vernik attım. Aslında parlak vernik atmayı bırakmıştım. Ama sivil araç yaptığımdan zırhlı araç gibi düşünmemem gerekir diye parlak verniğe geri döndüm. Vernik kurusun diye aracı bir süre ellemeden bıraktım.


Vernik tamamen kuruduktan sonra kitin içinden çıkan İtalyan Polis Teşkilatı dekallerini aracın üzerine yerleştirdim. Italeri firmasının dekalleri gerçekten çok iyi oluyor. İncecik dekaller neredeyse boyayla tamamen bütünleştiler. Çok sevdim dekalleri bu nedenle.


Dekaller de yerine yerleştikten sonra bir kat daha parlak vernik attım ve kurumaya bıraktım. Parlak vernik tamamen kuruduktan sonra yağlı boya uygulaması yapmaya başladım.


Öncelikle filtre uygulamasıyla yağlı boyaya başladım. Bu renk için nasıl bir filtre uygun olur bilemedim. Ama beyaz renkten şaşmadım. Sonrasında da burnt sienna ile tekrardan filtre uyguladım.


Filtre uygulaması kuruduktan sonra farklı yağlı boya renkleri kullanarak aracın üzerine noktalar kondurdum. Bu noktaları daha sonra terebentin kullanarak yaydım. Aynı uygulamayı hem yatay hem de dikey yüzeylere tekrarladım.


Araç üzerinde gölge yaratmak amacıyla siyah yağlı boyayı kuytu kısımlara dokundurdum. Sonrasında terebentin kullanarak siyah boyayı yaydım. İnternette izlediğim vidyolarda çok basit olan bu uygulama beni zorladı. Siyah renk yayıldıkça yayıldı. Fazlalıkları almam çok zor oldu. Bunu yaparken dikkatli olmanızı tavsiye ederim.


Yağlı boya uygulaması bittikten sonra tekrardan maketi kurumaya bıraktım. Yağlı boya çok güzel bir uygulama ama kuruma sıkıntısı benim gerçekten sabrımı sınıyor. Genelde nöbet öncesinde yağlı boya uygulaması yapmaya çalışıyorum.


Yağlı boya tamamen kuruyunca elinde olan siyah yıkama solüsyonuyla araca yıkama yaptım. Aracın kuytu kısımlarına zaten siyah yağlı boya yaptığımdan genel bir yıkama değil de çukur kısımları belirginleştirmeye yönelik yıkama uyguladım. Yıkama işlemi bitince bir kez daha aracı kurumaya bıraktım.


Yıkama işlemi sonrasında araca mat vernik attım ve kurumasını bekledim. Kuruma işlemi bittikten sonra eskitmeye başladım. Öncelikle aracın alt kısmına farklı çamurlu ve tozlu çözeltilerle eskitme yaptım. Bazı yerlere de yağ birikintileri dokundurdum.


Daha önce hiç tekerlek eskitmediğimden internetten örneklerini araştırdım. En çok aklıma yatan tekerlekleri pigmentle kaplayıp daha sonra elle fazlalıkları silerek kuytu kısımları pigmentle doldurduğumuz uygulama oldu. Ben de tekerleklere bu uygulamayı yaptım.


Tekerleklerin eskitilmesinden sonra aracın üzerinde bulunan ızgaralara siyah renkte duman izleri yaptım. Izgaraları tamamen is ile kaplarsanız gerçekçi bir görüntü olmuyor. Ben de ızgaranın sınırlarına ulaşmayacak şekilde hafif yuvarlatarak duman izi yaptım.


Aracın eksozlarını zaten pas renginde boyamıştım. Bu rengin üzerine pigment sabitleyici sürdüm ve sonrasında üzerine farklı renklerde pigmentleri süngerle uyguladım. Bu şekilde tek renkli ve gerçek dışı bir görüntü olmasını engellemeye çalıştım.


Tekerleklerden toz ve çamur sıçramaları olacağını düşündüğümden diş fırçasına pigment yerleştirdim ve parmaklarımla püskürterek aracın üzerine yapışmasını sağlamaya çalıştım. Maalesef uygulama beklediğimden başarılı oldu ve çok fazla miktarda pigment araca yapıştı. Aşırıya kaçan uygulama hiç hoşuma gitmedi.


Son olarak aracın köşe kısımlarına kurşun kalemle çizikler attım ve plastik görüntüsünü kırarak metalik görünüm oluşmasını sağlamaya çalıştım. Gözüme çarpan hatalara da müdahale ederek amaketi bitirdim.


Daha önce hiç tekerlekli araç yapmamıştım. Bu nedenle benim için öğretici bir maket oldu. Bazı hatalarım nedeniyle son hali pek hoşuma gitmese de yine de zevkli bir süreç oldu. Aracı vitrine kaldırdım ve yeni bir makete başladım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder