11 Aralık 2022

T-55 A/AM I Revell I 1/72


MiniAFV olarak topluca T55 modeli yapma kampanyası yapmıştık. Ben de bu kampanyaya elimde olan bir modelle katılmaya karar verdim. Aslında kaynanadan daha beter çenesi olan bu ekiple ortak bir şeyler yapmak doğru bir fikir miydi bilemiyorum. Ama bir şekilde kampanyaya başlamış olduk.


Aracın yapım aşaması aslında sıkıntılı değildi ama ekip yorumlarıyla işi güçleştirmeye kararlıydı. İlk aşamada bana sadece çeki demirleri sorun çıkartmıştı. Bir kaç yerden keserek yerine oturttum. Kestiğim yerlerin üzerine branda yaparak bağlantı noktalarını gizledim. 


Taretteki tutamakların plastikten yapılmış olması grup üyelerini rahatsız ettiğinden bunları zımba telinden yaptığım metal olanlarla değiştirmek durumunda kaldım. Bu aşamada Vallejo 70400 Plastic Putty kullanarak tarete döküm efekti yaptım. Metal tutamakların tarete birleşim kısımlarına da aynı macundan sürerek bu bölgeleri güçlendirmeye çalıştım.


Çenesi düşük ekip üyeleri bu sefer de yedek yakıt depoları arasında bağlantı boruları olmadığını söylediler. Mecburen ethernet kablosundan bir miktar kestim. Bu kabloların içerisinden tel söktüm. Bu tellerden boruları oluşturacak şekilde bidonlar arası bağlantılar oluşturmaya çalıştım. 


Tüm birleştirme aşaması bittikten sonra modeli Tamiya Surface Primer-L 87042 Gray ürününü kullanarak gri renkte astarladım. Aracı yeşil renkte yapmaya karar verdim. Bu amaçla genel olarak tercih ettiğim yeşil renkli dört Vallejo boyasını hazırladım. Öncelikle modelin tamamını Vallejo Model Color 70893 US Dark Green solüsyonunu kullanarak koyu yeşil renkte boyadım.


Koyu yeşil renkten sonra her zaman olduğu gibi tek renk monotonluğunu bozmak için boyayı modüle etmeye başladım. Öncelikle modelin düz  yüzeylerine Vallejo Model Air 71006 Camouflage Light Green boyasını uyguladım. Bu haliyle derinde kalmış kuytu kısımları daha koyu renkte bırakmayı amaçladım. Bir sonraki aşamada ise Vallejo Model Air 71009 Eau De Nil "D. E. Green" solüsyonunu kullanarak düz yüzeylerin orta kısımlarına açık renk yeşil boyayı püskürttüm. 


Ana boyanın son aşamasındaysa Vallejo Model Air 71009 Duck Egg Green solüsyonunu aracın bidon kenarları, köşeler, tutamaklar gibi çıkıntı kenarlarına fırça kullanarak sürdüm. Eğer fark ettiyseniz son iki boyanın kodları aynı, isimlerindeyse birine "Eau de Nil" ifadesi eklenmiş. Aralarındaki ton farkını göstermek için yukarıya beraber resimlerini de ekledim. Aralarında belirgin ton farkı olsa da neden aynı kodla işaretlendiklerini anlayamadım. Bu şekilde aracın ana boyasını bitirdim ve detaylara geçtim.


Detayları boyamaya arkada yer alan varillerden başladım. Monoton görünmemesi için varillerden birini Revell Aqua Color 36109 Anthracite solüsyonuyla koyu gri renkte, diğerini ise Vallejo Panzer Aces 70302 Dark Rust solüyonuyla pas renginde boyadım. Paletleri de aynı boyayı kullanarak pas renginde boyadım. 


Aracın taretinde yer alan mantlet korumasını ve gövdedeki brandayı Vallejo Panzer Aces 70314 Canvas solüsyonunu kullanarak boyadım. Tarette yer alan makineli tüfeği ve çeki halatlarını Revell Aqua Color 36109 Anthracite renginde boyadım ve üzerinden Vallejo Model Air 71065 Steel boyasını kullanarak metalik kuru fırçalama yaptım. Aynı boyayı kullanarak paletlere de kuru fırçalama yaptım.


Son olarak arkada asılı olan kalası önce Vallejo Model Color 70834 Natural Wood boyasıyla tahta renginde boyadım. Sonrasında odunun kesik yüzeylerine dokunmayıp yan yüzeylere Vallejo Model Color 70828 Woodgrain boyasıyla koyulaştırmayı denedim. Tüm boyama işlemlerinin bitişi sonrasında Vallejo 26517 Gloss Acrylic Varnish solüsyonunu kullanarak parlak vernikledim. 


Parlak vernik kuruduktan sonra araca Doğu Almanya Ordusu dekallerini uyguladım. Yüzeyi pürüzlü hale getirdiğim için dekalin tam olarak oturması amacıyla Microscale MI-1 Micro Set solüsyonunu dekallerin geleceği yere sürdüm. Daha sonra dekalleri yerleştirip Microscale MI-2 Micro Sol solüsyonunu dekallerin üzerine sürdüm. Bu şekilde dekaller incelmiş oldular. Tüm işlemler sonrasında aracı tekrardan parlak vernikledim ve filtre-yıkama aşamasına geçtim.
 

Filtre için öncelikle beyaz yağlı boya uyguladım. Beyaz renkte Winsor&Newton Titanium White boyasını terebentinle karıştırarak kullandım. Beyaz renk sonrasında Winton Prussian Blue boyasını kullanarak mavi filtre uyguladım. Son olarak da Winsor Burnt Sienna boyasını kullanarak kahverengi-kırmızı tonlarda filtre uyguladım. Filtre kuruduktan sonra aracı düz yüzeylerine bir miktar beyaz yağlı boya dokundurup terebentinle rengin üzerine yaydım. 


Yıkama aşamasında Humbrol AV0201 Black Wash solüsyonunu kullandım. Siyah renk yıkama aslında yeşil araçlarda rengin koyulaşmasına neden olabiliyor. Bu yüzden solüsyonu bol terebentinle karıştırarak modelin üzerine uyguladım. Daha sonra Tamiya Panel Line Accent Color 87131 Black solüsyonunu noktasal yıkama yapmak için kullandım. Son olarak aracın paletlerine AK Interactive AK083 Tracks Wash ürününü kullanarak yıkama yaptım.


Tüm yıkama işlemleri bittikten sonra modeli Vallejo 26518 Matt Acrylic Varnish solüsyonuyla mat vernikledim. Sonrasında eskitme aşamasına geçtim. Vallejo Pigments 73121 Desert Dust ve Vallejo Pigments 73104 Light Sienna pigmentlerini modelin tamamının üzerine fırçayla sürdüm. Sonrasında terebentini aracın üzerine döktüm. Pigmentin kalın olduğu kısımlar tortu halinde birikim yaptılar. Ben çok kötü olduğunu düşünürken bazı modelci arkadaşlar bu görünümü doğal buldular.


Aracın egzozunun çıkışına ve çevresine Humbrol Weathering Powder AV0004 Smoke ürününü bol miktarda uygulayarak is görünümü vermeye çalıştım. Aracın tekerlekler, çamurluklar ve paletlerine koyu-açık renk pigmentleri karıştırarak sürdüm ve sonrasında  AK Interactive AK4062 Light Dust Deposit solüsyonuyla yıkama yaptım. 


Modelin taret kısmına kutu, tutamak gibi çok fazla ekleme yapılmıştı ve bu eklemelerin birleşim kısımlarına  AK Interactive AK012 Streaking Grime solüsyonuyla akıntılar yaptım. Yeşil araçlarda beyaz akıntı da güzel durduğundan arkada yer alan varillere Winsor Titanium White boyasını kullanarak akıntılar yaptım.
 

Son olarak aracın eskitmesinde bütünlük sağlamak ve gerçekçi görünümü güçlendirmek için modelin üst yüzeylerini Vallejo 73119 European Earth Pigment ürününü çok az miktarda fırçaya alarak tozlandırdım. Araca son olarak metalik görünüm vermek için kurşun kalemle köşe kısımlarını çizdim. Tüm üst yüzeylere de grafiti kalemini çokça sürttüm.
 

Modeli bu haliyle bitirdim. Tek renk bir model için monotonluktan aşırı uzak olduğunu düşündüğüm model benim hoşuma gitti. Bu modelle bir kaç farklı yarışmaya katıldım. Bir kısmından ödül almayı da başardım ve bu beni çok mutlu etti.


Modelim Hobimaket tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Online Plastik Model Yarışması'nda Usta/Master kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü. Ödül için oy verenlere ve forum yöneticisi Gökay Yalçın'a çok teşekkür ederim. 


Yine aynı modelim Bıdık Savaşları Yarışmasında Modern Zırhlı Araçlar kategorisinde birincilik odülünü kazandı. Bu ödül için de oy verenlere çok teşekkür ederim.


Modelim Republic Modelers tarafından düzenlenen 2022 Ölçekli Modelcilik Yarışması'nda birincilik ödülüne layık görüldü. Ödül için oy verenlere ve Republic Modelers'e çok teşekkür ederim. 

07 Aralık 2022

Panzer Kampfwagen I Ausf. F I Ark Models I 1/35


Ark Models'in birbirine benzeyen Pz. 1F ve Pz. 2J tanklarından 2J olanını Alman sarısına boyayıp bitirmiştim. Şimdi de diğer modeli yapmaya başladım. Birbirlerinin aynısı olmaması için bu modeli panzer grisine boyamaya karar verdim. Diğer modelde yaptığım birleşim hatalarını bu tankta yapmamaya kararlıydım. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı.


İnternette çok güzel panzer grisi örnekleri buldum. Bu örneklerde görünen gri renge en yakın olan boyalar Mission Models boyalarıydı. Ben de bu tankta da aynı markanın boyalarını kullanmaya karar verdim. 


Modeli tamamen birleştirmeden boya sonrası birleştirilmek üzere parça parça bıraktım. Paletleri de tekerleklerden ayrı birleştirdim. Ama son birleştirme aşamasında ne paletler tekerleklere uydular, ne de çamurluklar gövdeye oturdular. Büyük bozguna uğradım son aşamada.


Kuru montajda birbirlerine denk gelen birleşim yerlerini işaretledim. Bu kısımların boyanması yapışmalarını zorlaştıracağından maskeledim. Ama kuru montajda işaretlediğim yerler son birleştirmede birbirlerine denk gelmediler. Yani modelin birleştirmesi bittiğinden ortada boyasız bir sürü bölge vardı.


Aracın paletleri aslında dışarıda ayarlayıp birleştirdiğimde mükemmellerdi. Ama araca eklemeye çalıştığımda fark ettim ki çer dişlisiyle paletler birbirine uymuyorlar. Mecburan çer dişlisinin tüm çıkıntılarını kesmek zorunda kaldım.


Tankın taretinde yer alan makineli tüfekleri bir önceki modelde olduğu gibi intraket plastikleriyle değiştirdim. Böylece daha gerçekçi görünüm aldılar. Aracın çamurlukları üzerinde yer alan aletler kesinlikle verilen yerlere oturmadılar. Mecburen biraz mühendislik yapıp her alete uygun bir yer ayarladım. Birleşim aşaması bitince modeli Tamiya 87042 Surface Primer L-Gray ürününü kullanarak gri renkte astarladım.


Astar kuruduktan sonra tankı Mission Models MMP-014 RAL 7021 Panzer Grey boyasını kullanarak panzer grisine boyadım. Tek rengin oluşturduğu monotonluğunu bozmak için Mission Models MMP-061 FS35189 US Blue Grey boyasını kullanarak ana rengi açtım ve modele uyguladım. Sanırım referanslarda gördüğümüz renge modelin renginde yaklaşabildim.


Modelin ana renginin boyaması bittiğinde detayların boyanmasına geçtim. Modelin paletlerini boyamak için pas rengini değil antrasiti seçtim ve bu amaçla Revell Aqua Color 36109 Anthracite boyasını kullandım. Daha sonra paletlerin yere temas eden kısımlarına Vallejo Model Air 71065 Steel boyasıyla metalik kuru fırçalama yaptım.


Modelin üzerinde yer alan aletlerin metal kısımlarını, tekerleklerin kauçuk kısımlarını ve taretteki makineli tüfekleri yine Revell Aqua Color 36109 Anthracite boyasıyla koyu gri-siyah benzeri renkte boyadım. Metalik boyadığım aletlerin üzerine Vallejo Model Air 71065 Steel renginde kuru fırçalama yaptım. Egzozun boyamasında Vallejo Panzer Aces 70302 Dark Rust boyasını kullandım.


Gövde üzerinde yer alan aletlerin tahta bölümleri için Vallejo Model Air 71077 Wood boyasını kullanmayı tercih ettim. Bu tahta kısımların doğal durması için üzerlerine Vallejo Model Air 71132 Aged White boyasıyla kuru fırçalama yaptım.


Boyamanın son aşmasında aracın üzerinde yer alan yangın söndürme tüpünü ve arkadaki sinyal lambalarını Vallejo Model Color 70957 Flat Red renginde boyadım. Aracın egzozuna Vallejo Model Air 71069 Rust, Vallejo Panzer Aces 70303 Yellowish Rust ürünlerini bol suyla karıştırarak yıkama yaptım. 


Modellere ağır eskitme yapmayı sevmiyorum ama süngerle aşındırma yapmak hoşuma gidiyor. Bu modele AK Interactive AK711 Chipping Color ürünüyle sünger kullanarak aşındırma yaptım. Süngerle aracın genelinde aşınması gerektiğini düşündüğüm noktalara eskitme uyguladım.


Tankın tüm boyama işlemleri bitince modeli Vallejo 26517 Gloss Acrylic Varnish ürünüyle parlak vernikledim. Modele ekstra ürün kullanmadan kutudan çıkan dekalleri yapıştırmayı tercih ettim. Modele dekalleri yapıştırmadan önce Tamiya 87102 Mark Fit solüsyonunu boya üzerine uyguladım. Dekallerin yapışması sonrasında da aynı solüsyonu dekal üzerine sürdüm. Dekallerin kurumasıyla birlikte tekrardan modele parlak vernik uyguladım.


Dekallerin ve verniğin kuruması sonrasında yağlı boya aşamasına geçtim. Modele ilk olarak filtre uygulaması yaptım. Filtre uygulamasında Winsor&Newton ürünlerini kullandım. Tanka ilk olarak beyaz filtreyi Winton Titanium White boyasıyla yaptım. İkinci olarak filtre uygulamasına Winton Burnt Sienna ürünüyle devam ettim. Son olarak da Winsor Payne's Grey boyasını kullanarak modele gri filtre yaptım ve gri renk aracın boyasını çok güzel solduruyor. Bu nedenle genelde araçlara filtre olarak uygulamayı tercih ediyorum.
 

Filtre uygulaması bitince modelde yıkama aşamasına geçtim. Bu amaçla her zamanki gibi hem yağlı boyalar, hem de hazır yıkama ürünleri kullandım. Yağlı boyayla genel yıkama için Winton Raw Umber boyasını kullandım. Bu sefer bu boyayı beyazla karıştırarak yapmayı tercih ettim. Noktasal yıkamada ise Humbrol AV0201 Black Wash solüsyonunu kullandım. Yıkama bitişinde boyalardan kalan fazlalıkları terebentin batırılmış fırçayla aldım.


Tüm yıkama uygulamaları bittiğinde Tamiya Panel Line Accent Color 87131 Black solüsyonuyla arkada çok da gözükmeyen ızgara aralarına ve araç üzerindeki aletlerin metal kısımlarına siyah yıkama yaptım. Araç üzerinde yer alan aletlerin tahta kısımlarına Tamiya Panel Line Accent Color 87140 Dark Brown ürünüyle koyu kahverengi yıkama yaptım. Bitişte ise AK Interactive AK083 Track Wash solüsyonuyla paletleri ve arkada yer alan palet baklalarını yıkadım.


Yıkama sonrasında modelin kurumasını bekledim. Şu ana kadar yaptığım uygulamalar eskitme aşamasında zarar görmesin diye modeli Vallejo 26518 Matt Acrylic Varnish ürününü kullanarak mat vernikledim. Mat vernik tank üzerindeki boyaların tonlarının yerine oturmasını sağladı. 


Eskitme aşamasına genelde yaptığım gibi paletler ve yan yüzeylerle başladım. Vallejo Pigments 73121 Desert Dust ve Vallejo Pigments 73104 Light Sienna pigmentlerini terebentinle karıştırarak paletlere ve yol tekerlerine uyguladım. Bu karışımı çamurlukların eğimli kısımlarına da bir miktar bulaştırdım. Sonrasında terebentinle ıslatılmış fırça yardımıyla uyguladığım pigmentleri sabitledim.


Egzoz uc kısmına ve ızgaraların üzerlerine Humbrol Weathering Powder AV0004 Smoke ürünüyle is görünümü vermeye çalıştım. Yine bu modelde de egzoza Vallejo Pigments Art.73194 Rust&Corrosion Set içinden çıkan pigmentleri bol miktarda uyguladım. 


Araç kutu gibi tasarlandığından geniş ve düz yüzeylere sahipti ve bu yüzeylere bir çok koyu-açık renk pigmentleri karıştırarak sürdükten sonra tekerlekler, çamurluklar ve paletlere AK Interactive AK4062 Light Dust Deposit solüsyonuyla yıkama yaptım. Aracın toz toprakla çok fazla temas eden yere yakın  kısımlarına Winsor Raw Umber boyasını terebentinle karıştırarak yıkama yapmaya çalıştım.


Modelin düz yüzeylerine yapaylıktan uzaklaştırıp hareket katmak için AK Interactive AK012 Streaking Grime solüsyonuyla akıntılar yaptım. Akıntıların olduğu kısımlarda terebentin pigmentleri akıtarak azalttığından tekrardan o bölgelere pigment sürmem gerekti.


Aracın gövde yan taraflarını aşırı kirletip gövde ve tarete dokunmazsanız çok gerçekçi durmuyor. Bu amaçla üst kısımları Vallejo 73119 European Earth Pigment ürününü çok az miktarda fırçaya alarak tozlandırdım. 


Bitiş aşamasında tankı plastik yapıdan uzaklaştırmak ve metalik bir görünüm vermek için kurşun kalem kullanarak köşe kısımları çizdim ve tüm yüzeylere grafiti kalemi sürttüm. Bu uygulamayla beraber modeli bitirdim ve vitrine kaldırdım. Bu modelden sonra tekrardan 72 ölçeğe dönmeye karar verdim.