26 Ekim 2022

M60A3 I Revell I 1/72


M60A3 aslında daha önceden yaptığım bir Revell kitiydi. Ama o zamanlarda şu andaki kadar bilgim olmadığından aklımda kalan da bir model olmuştu. Ben de bir tane daha yapayım bundan dedim. Modelin yapımına her zamanki gibi birleştirme aşamasıyla başladım.


Daha önceden bildiğim bir kit olduğundan yapım aşamasında zorlanmadım. Genelde Revell kitleri zaten modelcilere işkence etmeyen kitler oluyor. Özellikle paletlerin dizilimi çok kolay ve gerçekçi oldu bu sefer. Küçük ölçekte çok kolay hata yapılabiliyor.


Birleştirme aşamasının bitmesinden sonra boyamaya geçtim. Öncelikle modeli Tamiya 87042 Gray Surface Primer ürününü kullanarak gri renkte astarladım. Her zaman belirttiğim gibi sprey astar kullanırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoksa çok hızlı birikim yapabiliyor model üzerinde.


Tankın boyama aşamasında Vallejo AFV Painting System 78402 US Army Olive Drab Set ürününü kullandım. Bu setin içinden çıkan renkler benim gerçek anlamda hoşuma gitti. Setin üzerinde yer alan yönergeleri takip ederek boyamaya Vallejo Surface Primer 70608 US Olive Drab boyasıyla tankın tamamını boyayarak başladım.


İkinci aşamada Vallejo Model Air 71013 Yellow Olive boyasını kullanarak tankı kuytu kısımlarını boyadım. Aslında setten çıkan ilk boya astarmış. Gri astara gerek yokmuş. Üçüncü aşamada Vallejo Model Air 71016 USAF Olive Drab kullanarak tankın kuytu kısımlar dışında kalan tüm yüzeyini boyadım. 


Dördüncü aşamada setin üzerinde yer alan yönergeyi izleyerek Vallejo Model Air 71043 Olive Drab kullanarak bir önceki aşamada yaptığım boyayı modüle ettim. Bu rengi daha çok tankın üst kısımlarına attım. Son aşamada Vallejo Model Air 71044 Grey RLM02 boyasını kullanarak tankın çıkıntı kısımlarına belirginleştirme uygulaması yaptım. Tüm boyayı yine setten çıkan Vallejo 70522 Acrylic Resin Satin Varnish ürününü kullanarak saten vernikle koruma altına aldım.


Vernik kuruduktan sonra detayların boyamasına geçtim. Tankın mantlet üstünde yer alan koruma kısımlarını Vallejo Panzer Aces 70314 Canvas rengiyle boyadım. Bu rengi Vallejo Model Air 71132 Aged White boyasını kullanarak açtım ve kanvas üzerine kuru fırçalama yaptım. 


Tankın paletlerini Vallejo Model Air 71080 Rust boyasını kullanarak boyadım. Palet pedlerinde Vallejo Air 71315 Tyre Black boyasını kullandım. Aynı renkte tekerleklerin kauçuk kısımlarını da boyadım. Tankın periskoplarının boyanmasında Vallejo Panzer Aces 70309 Periscopes boyası kullandım.


Son olarak tankın makineli tüfeğini Vallejo Air 71315 Tyre Black kullanarak boyadım ve tankın genel boyama aşamasını bitirdim. Şu ana kadar yaptığım tüm uygulamaları setten çıkan Vallejo 70522 Acrylic Resin Satin Varnish ürününü tekrardan kullanarak saten vernikle koruma altına aldım.


Vernik kuruduktan sonra kutudan çıkan dekalleri yerlerine yerleştirdim. Bu aşamada her zaman olduğu gibi Tamiya 87102 Mark Fit dekal yumuşatma solüsyonu kullandım. Revell dekalleri genelde kaliteli ve ince oluyor. O yüzden herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Dekaller kuruduktan sonra tekrardan saten vernikle modeli vernikledim.


Tankın üzerinde hiç yağlı boya kullanmadım. Noktasal yıkama yapmak için Humbrol AV0201 Black Enamel Wash ürününü kullandım ve bu şekilde kuytu kısımların belirginleşmesini sağlamış oldum. Aynı ürünü sis bombalarının yuvalarını belirginleştirmek için de kullandım.



Tankın yıkama işlemleri de bittikten sonra Vallejo 26518 Matt Acrylic Varnish kullanarak tüm modeli vernikledim. Mat vernik tankın eskitmesinde kullandığımız ürünlerin modelin üzerine yapışmasını kolaylaştıran pütürlü bir yüzey sağlıyor. Hem de modeli doğallaştırıyor. Bu nedenle önemli aşamalardan bir tanesi modelcilikte.


Tankın eskitme aşamasına AK Interactive AK711 Chipping Color ürününü kullanarak süngerle eskitme yaparak başladım. Eğer çok fazla süngerle eskitme yaparsak araç doğallıktan uzaklaşıyor. Bu nedenle bu uygulamayı kıvamında bırakmak gerekiyor.


Tankın palet kısımlarında öncelikle AMMO MIG-3004 European Earth pigmentini kullandım. Sonrasında terebentinle incelttiğim AK Interactive AK4062 Light Dust Deposite ürününü tüm paletlere sürdüm. Aynı karışımı tankın alt yüzeylerine de sürerek palet ve alt kısımların eskitmesini bitirdim.


Tankın arkasında yer alan egzos ızgaralarına ve öndeki mürettebatı ısıtan radyatör egzos çıkışına Humbrol AV0004 Weathering Powder Smoke pigmentlerini sürerek is görünümü vermeye çalıştım. Aynı pigmenti tank namlusunun ucunda da kullandım.


Tankın üst kısmını pigmente sürülmüş bir fırçayı sürerek bir miktar tozlandırdım. Bu şekilde daha doğal bir görünüm elde edilebiliyor. Aynı zamanda tankın boyası da çok fazla renk değiştirmemiş oluyor.


Son olarak köşe kısımlara kurşun kalem ve grafiti kalemi kullanarak metalik efekti vermeye çalıştım. Bu uygulama tankı plastik görüntüsünden uzaklaştırıyor ve metal bir araç görünümü veriyor. Tankın hemen hemen her yerine bu kalemleri sürterek efekti güçlendirmeye çalıştım bu nedenle.


Açıkçası tek rengin monotonluğunu kıramadığım bir model oldu. Ama rengin tonu çok hoşuma gittiğinden üzerinde oynama yapmadım. Bu kitten daha önce de yapmıştım ve bence bu seferki bir öncekinden çok daha güzel oldu. Bu haliyle modeli vitrine kaldırdım ve yeni bir kite başladım.


Aslında bitmiş modellere geri dönmek pek adetim değildir. Bu modelin zayıf kaldığını düşünerek uzun zamandır aklımda olan bir TSK M60A3 tankı yapmak istedim. Bu amaçla da modelde bazı değişiklikler yapmak gerekiyordu.


Öncelikle yanlarda yer alan sis atarları Türk tanklarında bulunanlarla değiştirmem gerekti. Bu amaçla Leopard kitinden çıkma sis atarları modelin taretine ekledim. Sis atarların altına kola tenekesinden yaptığım levhayı yerleştirdim. 


Sis atarları hallettikten sonra modelin üzerinde yer alan dekalleri yok etmeye başladım. Arkada yer alanları hallettim ama önde bulunan dekaller bir türlü yerlerinden çıkmadılar. Ben de saçma da olsa modelin ön tarafına bir branda ekledim.


Son olarak Türk tanklarında sık sık görebileceğiniz şekilde tarete bir sürü yükleme yaptım ve üzerlerini de bir brandayla örttüm. Aracın Türk Ordusu'na ait olduğunu göstermek için de bir anten teli ekledim ve üzerine Türk Bayrağı dekali kondurdum.


Bu modelimle katıldığım 15. Plastic Battle Model yarışmasında 1/72 ölçek Türk Askeri Kara Araçları kategorisinde bronz madalya kazandım.

24 Ekim 2022

Bishop I Italeri I 1/72


Bir süre 35 ölçek yaptıktan sonra tekrardan 72 ölçeğe döndüm. Maalesef artık model yapımına yeterli süreyi ayıramıyorum ve 72 ölçek ayırabildiğim az zaman içinde en verimli yapabileceğim ölçek. Bu sefer elime nereden geçti hatırlamadığım bir modele başladım. Daha önce hiç SPG yapmamıştım. Bu yüzden bu model beni heyecanlandırmadı da değil. 


Öncelikle modelin birleştirilme aşamasıyla başladım. Kitin hiç bir plastiği neredeyse yerine uymadı. Resimden de anlaşılabileceği gibi çok fazla macun kullanarak düzeltme yapmam gerekti. Bakla paletlerin oturabileceği bir tekerlek aralığı olmadığından yerlerine oturtmak da çok zorlandım.


Modelin yapım aşaması bittikten sonra boyamaya geçtim. Öncelikle aracı Tamiya 87042 Gray Surface Primer kullanarak tankın üzerine spreyle gri astar attım. Sprey kullanırken çok dikkatli olmak lazım. Çünkü spreyin püskürttüğü boya ya da astarın miktarını ayarlamak çok zor. Bir anda çok kalın bir tabaka atabilirsiniz modelin üstüne.


Modelin astarı kuruduktan sonra gözüme çarpan hataları düzelttim ve boyama aşamasına geçtim. Boyama için airbrush kullanmak yerine süngerle boya yapmayı tercih ettim. Öncelikle Vallejo Model Air 71093 OTAN Verde FS34094 boyasını kullanarak yeşil renk boyayı süngerle tankın her yerine sürdüm.


Rengi modüle etmeye Vallejo Model Air 71137 U.S. Verde Claro FS34151 boyasını kullanarak daha açık renkte bir yeşil rengi süngerle tankı hemen hemen tamamına sürdüm. Bu şekilde koyu yeşil renk aralarda kalırken üst kısımların tamamı açık yeşil renkte boyanmış oldu.
 

Rengi bir miktar daha modüle etmek amacıyla Vallejo Model Air 71009 Eau de Nil Duck Egg Green boyasının açık yeşil renginden yararlandım. Bu sefer bu boyayı sadece tankın yüksek çıkıntılı kısımlarına sürdüm. Üst kısımlarda daha fazla olmak üzere bu boyanın açık renginden yararlandım. 


Son olarak Vallejo Model Air 71321 IJA Light Grey Green boyasını fırçaya sürerek tankın tüm kenarlarını ve çıkıntılarını boyadım. Aslında bir nevi highlight uygulaması yapmış oldum. Yeşil rengin modülasyonunu bu uygulamayla bitirdim ve detayları boyamaya geçtim.


Detayları boyamaya her zaman olduğu gibi paletlerle başladım. Paletler için öncelikle Vallejo Model Air 71080 Rust boyasını kullanarak ilk boyamayı yaptım. Sonrasında paletlerin yere temas eden ve tekerleklere sürten kısımlarına Vallejo Model Air 71065 Steel boyasını kullanarak metal efekti verdim.


Tankın üzerinde yer alan aletlerin tahta kısımlarında Vallejo Panzer Aces 70310 Old Wood boyasını kullandım. Tahta kısımların gerçekçi gözükmesi için Tamiya Panel Liner Accent Color 87132 Brown solüsyonuyla yıkama yaptım. Metalik kısımlarda öncelikle Vallejo Air 71315 Tyre Black boyasıyla boyama yapıp üzerine Vallejo Air 71065 Steel renginde kuru fırçalama yaptım. Egzos kısmında Vallejo Model Air 71080 Rust boyasını öncelikle kullandım. Egzos çıkışına is efektini Humbrol AV0004 Weathering Powder Smoke pigmentini kullanarak verdim.


Tankın boyama aşaması bitince kutudan çıkan dekalleri yapıştırmaya geldi sıra. Öncelikle tankın üzerine Vallejo 26517 Acrylic Gloss Varnish ürününü kullanarak parlak vernik attım. Sonrasında dekalleri yerlerine yapıştırdım ve belli aralıklarla Tamiya 87102 Mark Fit ürününü dekallerin üzerine uyguladım. Dekaller yerleştikten ve kuruduktan sonra da tekrardan tanka parlak vernik attım.


Tankın üzerine hiç yağlı boya uygulamadım. Direk olarak Winsor&Newton Lamp Black yağlı boyasını kullanarak noktasal yıkama yaptım. Tanka tozlu bir hava vermesi için tüm modeli Winton Burnt Umber kullanarak yıkadım. Bu yıkama bir miktar kuytu yerlerde birikim yaptı. 


Modelin üzerindeki yağlı boya kuruduktan sonra Vallejo 26518 Matt Acrylic Varnish ürününü kullanarak tüm modeli mat vernikledim. Mat vernikten sonra modelin rengi bir miktar daha oturdu. Mat verniğin kurumasıyla beraber eskitme aşamasına geçtim.


Eskitme aşamasında öncelikle AK Interactive AK711 Chipping Color ürününü kullanarak süngerle eskitme yaptım. Köşelerde çok fazla yaptığım bu uygulamanın üzerine kurşun kalem ve grafiti kalemi kullanarak metalik efekti vermeye çalıştım.


Eskitmenin son aşamasında Vallejo 73121 Desert Dust, Vallejo 73119 Europe Earth pigmentlerini Cadence marka terebentinle karıştırarak kullandım. Tank çok fazla çatışma görmediğinden aşırı eskitmedim. Modeli bu haliyle bitirerek vitrine kaldırdım. Aslında çok üst düzey bir model olmadı ama sonuçta amaç eğlenceli zaman geçirmek. 

22 Ekim 2022

AMX 30B I Meng I 1/35


Şu ana kadar hiç Meng kitinden bir model yapmamıştım. İnternette ucuza bulunca bir tane AMX-30B kiti aldım. Beni bu kit hakkında uyarmışlardı zaten. Ama dinlemedim ve dersimi aldım. 


Kitin birleştirme aşamaları cidden güzel başlamıştı. sadece gövdede birleşim yerlerinde boşluklar vardı. Tüm gövde bitip de sıra paletlere gelince iş çığırından çıktı. Paletler hareket etmek üzere tasarlanmıştı ama bağlantı yerleri o kadar inceydi ki birbirlerine yapıştırıp şekil vermem gerekti. O halde bile belki de bin defa koptular.


Tankın birleştirme aşamasını delirmeden bitirince boyamaya geçtim. Bu tankın Şili ordusunda kullanılan bir tank olmasını istediğimden buna uygun dekaller de satın aldım. Renk olarak nasıl boyayacağıma karar vermeden önce tankı Tamiya Gray Surface Primer kullanarak astarladım. Modele ön gölgeleme yapmadım ama yapsam iyi olabilirmiş.


Tankın boyama aşamasında öncelikle Şili ordusunda kullanılan renklere uygun boyaları tespit etmeye çalıştım. Bu amaçla tankı öncelikle Vallejo Model Air 71288 Uk BSC 64 Portland Stone boyasını kullanarak boyadım.  


İlk kat boya kuruduktan sonra tankın ikinci rengi olarak seçtiğim Vallejo Model Air 71009 Eau de Nil "Duck Egg Green" boyasını uygulamam gerekiyordu. Daha önce hep serbest el kamuflaj yapmıştım. Bu sefer hatlar belli olsun istedim. Ben de kamuflaj geçişlerini Uhu Patafix ürününü kullanarak ayırmayı denedim. Ama bej kısımların üstünü örtmediğimden yeşil boya bej kısımların üstüne doğru sprey etkisi yaptı.


Tankın son kamuflaj rengi olarak Revell Aqua Color 36302 Satin Black boyasını fırçayla uyguladım. Aslında daha saten bir renk beklerken Vallejo boyalara göre biraz daha parlak kaldı. Tankın genel boyaması bitince detayları boyamaya geçtim.


Tankın egzoslarını öncelikle Vallejo Model Air 71080 Rust boyasını kullanarak pas renginde boyadım. Daha sonra egzos üzerine süngerle sırasıyla Vallejo Model Air 71129 Light Rust ve Vallejo Model Air 71130 Orange Rust boyalarını uygulayarak rengi modüle etmeye çalıştım.


Detayları boyamaya paletlerle devam ettim. Paletler için Vallejo Air 71315 Tyre Black rengini kullandım. Aynı rengi kullanarak tekerleklerin kauçuk kısımlarını da boyadım. Paletlerin metal kısımları ve tekerleklere temas eden kısımlarına Vallejo Air 71065 Steel boyasını kullanarak kuru fırçalama yaptım.


Tankın üzerinde yer alan aletlerin tahta kısımlarını Vallejo Panzer Aces 70310 Old Wood renginde boyadım. Tahta kısımların gerçekçi gözükmesi için Tamiya Panel Liner Accent Color 87132 Brown solüsyonuyla yıkama yaptım. Metal kısımları öncelikle Vallejo Air 71315 Tyre Black rengiyle boyayıp üzerine Vallejo Air 71065 Steel renginde kuru fırçalama yaptım. Tankın üzerinde yer alan çeki demiri, ek palet baklaları, makineli tüfek gibi parçalara da aynı işlemleri uyguladım. 


Tankın periskoplarını boyamak için Vallejo Panzer Aces 70309 Periscopes boyasını kullandım. Renk güzel olsa da biraz daha cam hissi versem daha iyi olabilirmiş. Arkada yer alan sinyal lambalarını da Vallejo Model Color 70957 Flat Red renginde boyayarak tüm boyama işlemlerini bitirdim. 


Boyama bittikten sonra tüm tankı Vallejo 70522 Satin Varnish kullanarak vernikledim. Tankta dekal olarak Star Decals 35-C 1016 AMX 30 B/B2 dekallerinin Şili Ordusu için basılanlarını kullandım. Dekalleri kuruyana kadar Tamiya 87102 Mark Fit solüsyonu kullanarak yumuşatmaya çalıştım. Dekaller kuruduktan sonra bir kez daha saten vernik kullanarak vernikledim.


Tankın verniği kuruduktan sonra filtre ve yağlı boyayla modülasyon aşamasına geçtim. Yağlı boya olarak Windsor&Newton marka boyaları kullanıyorum. Filtre için Winton Titanium White, Winton Chrome Yellow Hue ve Winton Burnt Sienna boyalarını kullandım. Daha sonra Winton Sap Green ve Winton Chrome Yellow Hue boyalarını kullanarak rengi modüle etmeye çalıştım. Bu aşamada çok özensiz davranmışım ve yağlı boya tanka yedirilmediğinden boyayı öldürmek yerine ek katman gibi kalmışlar tankın üzerinde.


Tankın yağlı boyası kuruduktan sonra Humbrol AV0201 Black Enamel Wash solüsyonunu kullanarak noktasal yıkama yaptım. Bu yıkamayı biraz daha kuvvetli yapsam daha güzel bir görüntü elde edebilirmişim. Tank yine kahverengi tonlarda bir genel yıkama da istiyormuş. Resimlere baktıkça bunu anlıyorum.


Model tamamen kuruduktan sonra Vallejo 26518 Matt Acrylic Varnish kullanarak tankı mat vernikledim. Mat vernik pürüzlü bir yüzey oluşturup eskitme işleminde kullandığımız ürünlerin tanka yapışmasını kolaylaştırıyor. Modelin rengini de doğallaştırıyor mat vernik. Tek sıkıntı çok fazla kullanırsanız modeli oyuncağa benzetmesi.


Eskitme aşamasında öncelikle tank personelinin kullandığı bölgelere AK Interactive AK711 Chipping Color ürününü kullanarak süngerle eskitme yaptım. Genelde modern tanklar çok paslanmadığından sadece bu rengi kullanarak eskitme uyguladım. Tankın egzosuna Mig Jimenez A-MIG-1004 Enamel Light Rust Wash ürününü kullanarak yıkama yaptım.


Modelin yürüyen aksamının eskitmesinde öncelikle Vallejo 73121 Desert Dust, Vallejo 73119 Europe Earth pigmentlerini Cadence marka terebentinle karıştırarak kullandım. Bu pigmentlerin kurumasından sonra AK Interactive AK4062 Light Dust Deposite ürününü kullanarak yıkama yaptım. Son olarak pigmentleri terebentinle karıştırmadan direk olarak modele sürdüm. Eskitme çok başarılı olmadı açıkçası ama o dönemde paletler o kadar çok kırıldı ki artık sıkılmıştım modelden.


Tankın üzerinde yer alan motor ızgaralarına Humbrol AV0004 Weathering Powder Smoke ürününü kullanarak is lekeleri yaptım. Bu kısımlar gerçek tankta bu şekilde is rengi oluyor mu bilemiyorum açıkçası. Tankın namlu ucuna da aynı pigmentten uyguladım.


Son eskitme işlemi olarak tankın çıkıntı kısımlarına kurşun kalem ve grafiti kalemi kullanarak metalik görüntü vermeye çalıştım. Bu işlem tanka uyguladığım son eskitme işlemi oldu.


Tüm işlemler bitince tankı bir arkadaşıma hediye ettim. Aslında daha iyi bir model olabilirdi.. Ama paletler beni bir kere sinirlendirince ben de tank bitsin istedim.